6. Duurzaamheid, Milieu en Landschap

Energie

  • De gemeenteraad heeft in maart 2021 in reactie op de petitie van de Stichting BewuSD de klimaatnoodtoestand uitgeroepen. De PvdA neemt dit serieus en zal zich er voor inspannen om het beleid van de gemeente hierop aan te passen. We blijven serieus werk maken van het energieneutraal maken van ons eiland. We beseffen dat dit consequenties heeft voor de inrichting van onze omgeving, ons landschap. We vinden het belangrijk om te komen tot goede afspraken: waar mag wat, waar niet en waarom.
  • Het initiatief tot getijde-energie heeft nu niet het gewenste resultaat opgeleverd maar het blijft voor ons een vorm van energieopwekking die verder ontwikkelt dient te worden.
  • Wij willen onderzocht zien of lokaal opgewekte energie ook direct lokaal kan worden ingezet of opgeslagen.
  • We stimuleren het bouwen en verbouwen van nul-op-de-meter-woningen.
  • We streven naar een geheel elektrisch gemeentelijk wagenpark.
  • We plaatsen zonnepanelen op/aan alle gemeentelijke gebouwen, of we stellen gemeentelijk daken beschikbaar voor particuliere initiatieven. Zonneweides dienen zoveel mogelijk worden geplaatst op terreinen met weinig ecologische en landschappelijke waarde en uit het zicht.
  • De bevoorrading van winkels, horeca en andere bedrijven in onze kernen en op onze stranden is – gelet op de termijn van 4 jaar waarop het voornemen hiertoe kenbaar gemaakt moet worden – in 2026 emissie loos.
  • Wij willen dat de energietransitie geen tweedeling oplevert. Mensen met een lager inkomen moeten in de gelegenheid worden gesteld om mee te kunnen doen.

 

Water

  • Zoet water is van levensbelang. Een eerste levensbehoefte. Zonder zoet water is er op aarde geen leven mogelijk. We gaan zorgvuldig met de beschikbaarheid van zoet water om. Inzetten op behoud van (regen)water door bufferen en opvangen maar ook onderzoek en uitvoering van het telen van andere gewassen (brakwaterbestendig). Wij zijn meer dan gemiddeld geïnteresseerd in de onderzoeksresultaten en het innovatief denken van het LivingLab. (onderzoek naar toekomstbestendig maken in verband met klimaatverandering).
  • Huishoudelijk afvalwater wat niet afkomstig is van het toilet (‘grijs water’) kan, na zuivering, hergebruikt worden voor bijvoorbeeld het doorspoelen van het toilet. We onderzoeken het verplicht hergebruiken van grijs water bij nieuwbouw van woningen en bedrijfspanden. Dat geldt ook voor het benutten van hemelwater.

 

Lichtvervuiling

  • We blijven alert op lichtvervuiling: ‘Laat het donker donker’. Bij de openbare verlichting passen we zoveel mogelijk intelligente dimbare ledverlichting toe.
  • Dit dient ook te gelden voor reclamezuilen en voor reclameborden langs de weg of in abri’s. De PvdA wil sowieso af van aandacht afleidende reclamezuilen en reclameborden zichtbaar vanaf de weg.

 

Groen en duurzaam

  • Bij verduurzaming van woningen vormt ook de tuin een belangrijk element. Denk aan biodiversiteit en (te veel) verstening. De gemeente informeert de inwoners hierover en stimuleert “ontstening van tuinen”. De woningcorporatie heeft naar de huurders een informerende en ondersteunende rol als het gaat om de inrichting van de tuin bij huurwoningen. De aanleg van muurtuintjes stimuleren wij. Wij willen dat de gemeente gebruik maakt van de kennis en initiatieven van de Stichting Steenbreek. Voorkom dat we zelf onnodig het wiel gaan uitvinden.
  • In het bestek van bouwprojecten nemen we eisen over het groen in de (gemeenschappelijke) tuinen op. Bij nieuwbouwplannen, herbestemming en transformatie laten we altijd een watertoets uitvoeren en moeten de aanbevelingen opgevolgd worden.
  • De gemeente bevordert dat tijdelijke natuur op braakliggende bouwterreinen wordt aangelegd. De kosten daarvan komen voor de grondeigenaar of de projectontwikkelaar.
  • We subsidiëren geen activiteiten die niet milieuvriendelijk en duurzaam zijn. Milieuvriendelijkheid en duurzaamheid maken ook onderdeel uit van de voorwaarden die de gemeente verbindt aan opdrachten die zij aan derden verstrekt. Bij aanbestedingen wordt een en ander in de aanbestedingsvoorwaarden opgenomen.
  • Het strand is van iedereen! Onze brede lege stranden vormen onze grootste aantrekkingskracht. Geen nieuwe bebouwing op de stranden.
  • Wij willen een bomenvisie! Bomen zijn niet alleen van belang voor het opnemen van CO2 en voor hun decoratief karakter, maar in het kader van klimaatverandering bijvoorbeeld ook voor het creëren van schaduw. En dat geldt niet alleen in woongebieden maar ook op industrie- en bedrijventerreinen. Bomen mogen alleen na verkregen vergunning omgehaald worden en moeten ook in dat geval door bomen met een vergelijkbare stam- en kroonomvang vervangen worden.
  • Wat ons betreft komt er een gemeentelijk Programma Aanpak Stikstof waarin we onder andere regels vastleggen over het verlenen van omgevingsvergunningen dichtbij of in Natura 2000 gebieden (bijvoorbeeld de Kop van Schouwen). Die beoordeling moet zekerheid geven dat de natuurlijke kenmerken van het Natura 2000 gebied niet aangetast worden. Tevens leggen we hierin vast dat we tegen de handel in stikstofrechten zijn.
  • Wij zullen de ontwikkeling van de Gebiedsvisie Moermondse Gravelinge nauwgezet volgen. Het landschap en de natuur mogen daar niet geslachtofferd worden aan ongeclausuleerde uitbreiding en herinrichting van daar al gevestigde of nieuw te vestigen campings, hotels e.d. en recreatieparken.
  • Wij willen groene daken (sedumdaken) op bushaltes waar mogelijke gecombineerd met groene plantenwanden, te beginnen met de bushaltes die op ‘versteende’ plekken staan. Deze locaties hebben eerder last en van de gevolgen van de klimaatverandering. (Hittestress!)
  • Wij willen loslopende honden in kwetsbare natuurgebieden voorkomen. Wij zijn voorstander van het omheinen van bestaande hondenlosloopgebieden en/of de aanleg van een volledig omheind nieuw hondenlosloopgebied met bomen en struiken van zo’n 10 a 15 hectare.
  • Initiatieven zoals ruil- en kringloopwinkels juichen wij toe. Naast het -zeer belangrijke- sociale aspect passen deze initiatieven volledig in ons standpunt van het hergebruik van materialen en producten.

 

Afval en verrommeling

  • Wij willen een verrommeling van het landschap tegen gaan. Wij beseffen dat ‘verrommeling’ gebonden is aan persoonlijke waarneming. Wat ons betreft gaat het hier om het voorkomen van reclamecontainers of mobiele reclameborden op landbouwpercelen maar ook de eerdere genoemde reclamezuilen.
  • Wij ergeren ons aan het vele afval in bermen en natuurgebieden. Wij waarderen de opruimacties van organisaties en particulieren. Wij willen een jaarlijkse actie waarbij de gemeente afvalgrijpers gratis beschikbaar stelt aan onze inwoners en maatschappelijke organisaties.