Mondelinge vragen raadsvergadering 26 januari 2023.
Onderwerp: verlengde jeugdzorg.
Raadslid Corina van der Vliet-Hart
Reactie van wethouder Schot:
- In 2022 waren er 7 trajecten verlengde jeugdhulp op een groep van ruim 20 jongeren in de leeftijd van 18-23 jaar;
- De aanvraag wordt gedaan door de jongere zelf, met begeleider of pleegouder;
- De vraag over verlengde thuiszorg wordt pro-actief aan jongeren aangeboden;
- Er wordt gekeken welke zorg het beste aansluit: jeugdzorg, WMO-zorg, participatie of een combinatie;
- Het kan zijn dat jongeren langer in een instelling wonen omdat ze geen zelfstandige ruimte hebben kunnen vinden. Dit valt moeilijk te monitoren;
- Het college vindt het onwenselijk dat jongeren vanaf 18 jaar geen zorg meer willen. Daarom is het project ‘samen sterk met jongeren’ opgezet. Binnen dit project is voor 8 jongeren woonruimte beschikbaar;
- De wens van de jongere is leidend.
Onze vragen:
Inleiding
Deze laatste week van januari is ‘De Week van Het Vergeten Kind’. ‘Laat zorg pas stoppen als kinderen er klaar voor zijn’ is dit jaar het thema. Via een petitie vraagt de organisatie ‘Het Vergeten Kind’ de steun van Nederland om ervoor te zorgen dat 18 worden geen reden is om zorg en intensieve begeleiding aan jongeren te stoppen.
Voor jongeren die 18 jaar worden bestaat de mogelijkheid om verlengde jeugdzorg aan te vragen (tot hun 23ste jaar). Hulpverleners geven in een onderzoek aan dat dit een complex proces is, dat gemeenten verschillend omgaan met een aanvraag en dat de plek waar je woont bepalend is of het toekennen van verlengde jeugdzorg mogelijk is voor een kind.
Wij citeren de directeur, mevrouw Margot Ende, van Het Vergeten Kind: ‘Ieder kind dat op straat beland is er één te veel. Het sterkt ons in onze oproep om de zorg voor jongeren pas te laten stoppen als zij er klaar voor zijn en dit niet te koppelen aan een leeftijd.’
Onze vragen:
- Zijn er jongeren van Schouwen-Duiveland die begeleid wonen en binnenkort 18 jaar worden?
- Hoeveel aanvragen voor verlengde jeugdzorg ontvangt onze gemeente op jaarbasis en hoe is/wordt op deze aanvragen besloten?
- Is het tijdig verkrijgen van woonruimte voor jongeren die niet langer vanuit de jeugdzorg hierop aanspraak kunnen maken binnen onze gemeente een probleem?
- Onderschrijft het college de woorden van de directeur van Het Vergeten Kind? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat kan of gaat het college doen aan de leeftijdsgrenzen in de jeugdzorg?
Het Vergeten Kind | Ieder kind een veilig en liefdevol thuis