Uitbreiding kernenmanager Burgh-Haamstede en Renesse

Door Corina van der Vliet-Hart op 28 juni 2023

Spreektekst tijdens raadsvergadering 21 juni 2023.

De PvdA heeft in de commissie al uitvoerig aangegeven waarom wij tegen dit voorstel zijn. In het kort:

  1. Eerst de pilot kernmanager in Zierikzee evalueren;
  2. Er kan op dit moment geen integrale afweging plaatsvinden;
  3. De ambtelijke ondersteuning die uitbreiding van de pilot met zich mee brengt is niet geraamd en gaat ten koste van andere taken.
  4. Wij willen het Corona groei- en herstelfonds inzetten voor investeringen in de maatschappelijke en sociale onderwerpen en niet in economische en zeker niet als sprake is van voor Corona bestaand beleid.
  5. Wij vragen ons af of de gemeentelijke investeringen in ondernemers niet uit balans raakt.

 

Spreektekst tijdens commissie Samenleving & Bestuur, d.d. 8 juni 2023.

De PvdA heeft in november 2021 tégen de pilot kernmanager Zierikzee gestemd. Het amendement heeft wel een meerderheid behaald. Dat respecteren wij maar wij hebben voldoende argumenten om oom het voorstel voor kernenmanagers in Renesse en Burgh-Haamstede niet te steunen. Wij noemen onze motieven waarvan de eerste 3 zijn afgeleid van de kanttekeningen zoals die verwoord staan in het raadsvoorstel:

  1. Eerst de pilot kernmanager in Zierikzee evalueren en voor deze evaluatie geen onomkeerbare besluiten nemen over uitbreiding van de pilot. Een pilot is er juist voor om ervaringen op te doen en niet om halverwege een pilot al nieuwe pilots te starten.
  2. Er kan op dit moment geen integrale afweging plaatsvinden. Die integrale afweging vindt plaats bij de behandeling van de programmabegroting.
  3. De ambtelijke ondersteuning die uitbreiding van de pilot met zich mee brengt is niet geraamd en gaat ten koste van andere taken.
  4. De PvdA ziet liever investeringen in de maatschappelijke en sociale onderwerpen dan in economische. Wij vragen ons af of de gemeentelijke investeringen in ondernemers niet uit balans raakt.
  5. Ook voor dit voorstel zien we geen relatie met de coronacrisis en kunnen wij ons niet vinden in de gedeeltelijke dekking van de financiële consequenties vanuit het Corona Groei- en Herstelfonds. Net als bij het vorige agendapunt vinden wij dat geen sprake is van een koppeling met corona en al helemaal niet om de dekking deels te laten plaatsvinden vanuit het Corona Groei en Herstelfonds. Wij herhalen het prima te vinden om het Corona Groei- en Herstelfonds in te zetten voor sociaal maatschappelijke activiteiten maar niet voor economische. Wij hopen, mocht dit voorstel in de raad een meerderheid van stemmen behalen, dat een andere fractie het initiatief neemt om met een amendement te komen om het Corona Groei- en Herstelfonds niet als dekking in te zetten.
Corina van der Vliet-Hart

Corina van der Vliet-Hart

Graag stel ik mij aan jullie voor. Ik ben Corina van der Vliet-Hart, getrouwd en moeder van 3 jong volwassen kinderen. Geboren en getogen en nog steeds woonachtig op Schouwen-Duiveland. Ik woon in Zierikzee en werk bij de gemeente Goes als adviseur vluchtelingenopvang. Tekenen is een hobby en heeft geresulteerd in een eigen bedrijf in

Meer over Corina van der Vliet-Hart