B&B’s: strakker regelen!

15 april 2024

Maandag 8 april 2024 spraken we in de commissie over de beleidsregels voor B&B’s. Het college heeft verschillende scenario’s uitgewerkt en vraagt aan de commissie om een reactie.

Wij zijn als PvdA terug gegaan naar de oorsprong. De basis van B&B’s ligt bij het, in je eigen woning, beschikbaar stellen van een ruimte voor toeristische verhuur. Geen groots commercieel verdienmodel maar een vorm waarbij inwoners een financieel graantje mee mogen pikken van het toerisme. Uitgaande van de oorspronkelijke bedoeling, is het naar de mening van de Partij van de Arbeid van groot belang dat:

  • Geen B&B’s worden toegestaan in bijgebouwen en tweede woningen;
  • B&B’s alleen mogelijk zijn in woningen waarin de eigenaar zelf woont;
  • Een maximum aantal m2 voor B&B’s geldt;
  • Een B&B’s voor kortdurend verblijf van maximaal 5 gasten is;
  • Dat een B&B niet mag worden omgezet naar een pension;
  • Dat de eigenaar van een B&B een parkeervoorziening voor zijn gasten regelt;
  • Dat B&B’s niet gevestigd mogen worden op de begane grond van winkelpanden. Daarmee willen wij voorkomen dat winkels uit het straatbeeld verdwijnen.
  • De invoering van een exploitatie-vergunningstelsel voortvarend opgepakt wordt. Bij de invoering horen vragen als ‘wel of niet persoonsgebonden vergunningen’, ‘oneindige vergunningen of met een einddatum’ en het ‘wel of niet vaststellen van een maximum aantal B&B’s per dorp, wijk of kern’.
    Kort samengevat: strakker regelen!

Alle punten gaven aanleiding tot discussie. In dit artikel beperken we ons tot ons uitgangspunt dat B&B’s alleen mogelijk zijn in de woning waar de eigenaar zelf woont. Een aantal fracties wenst dat B&B’s ook gevestigd mogen zijn in panden waar de eigenaar niet zelf woont. Leefbaar Schouwen-Duiveland is een groot pleitbezorger om B&B’s ook mogelijk te maken in 2de woningen, CU en SGP sloten zich bij dit pleidooi aan. Een deel van de woning verhuurt de eigenaar, in het andere deel wordt een B&B gerealiseerd. De huurder krijgt de schone taak om een oogje in het zeil te houden op de toeristen die in de B&B verblijven. Daar staat dan tegenover dat de huurder voor een betaalbare huur een deel van het pand mag huren.

Wij zijn hier fel op tegen. Geen commerciële exploitatie van B&B’s! Geen opkoop van schaarse woningen door investeerders met alleen commerciële (toeristische) motieven. Woningen horen beschikbaar te komen voor onze woningzoekenden op Schouwen-Duiveland en niet in handen te komen van rijke investeerders voor financieel gewin!

De PvdA is overigens ook van mening dat de nieuwe regels voortvarend gehandhaafd gaan worden. Als daar nu nog te weinig menskracht voor is binnen de ambtelijke organisatie dan moet het aantal handhavers verder uitgebreid worden. Op initiatief van de PvdA en LSD is dat een paar jaar geleden ook al eens geregeld.