Vasstelling Gebiedsvisie Rampweg

Door Henny Keereweer op 24 april 2023

Bijdrage PvdA – Raadsvergadering 20 april 2023

Agendapunt 13 – Vasstelling Gebiedsvisie Rampweg

Henny Keereweer

 

Meneer de voorzitter!

  1. Zoals wij ook al bij het vaststellen van het bestemmingsplan Rietdijk aangaven is de PvdA tegen uitbreiding van het aantal toeristische eenheden op het eiland voor zolang de behoefte daaraan (aantal; soort; ligging) niet eerst uit een onafhankelijk onderzoek blijkt. Bijna de helft van onze inwoners vindt dat de grenzen aan het toerisme al overschreden zijn.

    Toch zullen wij om die reden niet tegen deze gebiedsvisie stemmen. Waarom niet?

    Omdat het ons inziens een mooie en deugdelijke visie is waaraan door velen op een positieve manier is meegewerkt en die in grote lijnen door de verschillende milieuorganisaties en andere stakeholders gedragen wordt. 70% van de beschikbare grond voor landschap tegenover 30% van die grond voor verblijfsrecreatie, vinden wij aanvaardbaar. Bovendien vinden wij dat de betrokken campings aan de Hoogezoom nu eindelijk uitgeplaatst moeten worden. Ook dat geeft een natuurvoordeel.
    Bij dit alles komt nog dat het een langdurig project is waar de gemeente altijd aan meegewerkt heeft en de PvdA ook staat voor een betrouwbare overheid.

  2. De PvdA vindt wel dat in deze gebiedsvisie te veel wordt voorgesorteerd op het maximum aantal recreatie-eenheden waarmee met name het Strandpark Zeeuwse Kust uitgebreid mag worden. Zie tabel 1 op blz. 10 van de visie.

    Wij zijn er niet van overtuigd dat de Zeeuwse Kust ook aanspraak kan maken op de extra 15% uitbereiding van recreatie-eenheden op basis van de Uitvoeringsregeling Duurzaamheidsstaffel Agenda Toerisme.

    Zeeuwse Kust ligt dan wel in de zogenaamde Kustzone maar niet in het aandachtgebied waarover we het hier hebben. Volgens onze letterlijke uitleg van de tekst van genoemde Uitvoeringsregeling Duurzaamheidsstaffel zou die regeling dan ook niet op de Zeeuwse Kust van toepassing zijn. De totstandkomingsgeschiedenis van deze regeling, alsook de inhoud van de ingediende zienswijzen en de reacties/ antwoorden van het College van B&W daarop, bieden voor ons onvoldoende duidelijkheid om aan te nemen dat dit anders is.

  3. Daartegenover staat dat de betrokken ondernemers in ieder geval na vaststelling van de gebiedsvisie hun plannen kunnen maken – of zo u wil: afmaken – en bij de gemeente en provincie ter toetsing moeten aanbieden.

Of ondernemers dan op de extra 15% op grond van de duurzaamheidsstaffel aanspraak mogen maken, zal ook dan, nemen wij aan, wel aan de orde komen, maar ook of zij voldoen aan de voorwaarden voor 15% uitbreiding op grond van het Ontwikkelingskader Verblijfsrecreatief Gebied (er moet sprake zijn van herstructurering en kwaliteitsverbetering van het ‘oude’ park) en aan de voorwaarden voor de extra 15% op grond van de duurzaamheidstaffel (er moet aan de duurzaamheidsvoorwaarden voldaan worden)

Wij kunnen ons voorstellen dat ondernemers het zekere voor het onzekere zullen nemen en zo verstandig zullen zijn om op een aantal toe te voegen recreatie eenheden te gaan zitten waar ook de natuur- en milieuorganisaties en de provincie mee kunnen instemmen.

  1. Uit de antwoorden van het college op de vragen die tijdens de behandeling in de Commissie zijn gesteld maken wij op dat er voorlopig nog geen Adviesteam Agenda Toerisme zal komen. Dat verplichte Adviesteam moet er ons inziens wel snel komen want dat moet nu eenmaal volgens de duurzaamheidsstaffel de plannen gaan beoordelen. Het gemis van het Adviesteam valt wellicht op te lossen door voor deze gebiedsvisie een aantal onafhankelijke, externe deskundigen, die nog niet bij deze kwestie betrokken zijn geweest, de bedoelde individuele plannen van de initiatiefnemers te laten toetsen aan genoemd ontwikkelkader en aan genoemde duurzaamheidstaffel en wel ter beantwoording van de vraag of op basis van die plannen extra recreatie eenheden vergund kunnen worden en zo ja hoeveel.
  2. Graag dan ook een toezegging van het college dat zij in dit geval–voor zolang het Adviesteam nog niet ingesteld is – voor het beoordelen van de plannen, zoals ik net aangaf, in te schakelen.

Dank U!

Nawoord:

Het college heeft tot onze teleurstelling de gevraagde toezegging niet gedaan, omdat zij meent dat zij voldoende deskundige ambtenaren heeft, die dat goed kunnen. Desondanks hebben wij als fractie voor het vaststellen van deze gebiedsvisie gestemd. We gaan het wel goed in de gaten houden wanneer de individuele ondernemers hun plannen gaan indienen.

Henny Keereweer

Henny Keereweer

Mijn nest was knal rood! Ik ben in 1957 in Leiden geboren. Daar ben ik ook opgegroeid, heb ik gestudeerd en heb ik tot begin maart 2018 altijd gewoond.  Er waren wel wat mensen die mij als rasechte Leidenaar voor gek verklaarden toen mijn vrouw, onze twee zeer levendige en sterke Pointers  en ikzelf  vervolgens

Meer over Henny Keereweer