Toelichting besluitvorming wijziging bestemmingsplannen (Recreatieve ontwikkelingen Renesse)

27 oktober 2023

 

Inleiding

“Inwoners mogen verwachten dat de gemeente betrouwbaar is. Wij gaan scherp in de gaten houden dat dit op Schouwen-Duiveland gebeurt.” Dit citaat komt uit ons verkiezingsprogramma 2022-2026 Standpunten – PvdA Schouwen-Duiveland

In het verkiezingsprogramma staat ook “Het toerisme is voor Schouwen-Duiveland de economische motor, maar ook daar kan geen ongebreidelde groei meer plaatsvinden.”

Het ‘balanceren’ tussen betrouwbare overheid én geen onbeperkte groei van toeristische eenheden was voor ons aanleiding om als volgt te stemmen bij een aantal grotere toeristische dossiers.

Voor alle recreatiedossiers hameren wij op onafhankelijke onderzoeken over de behoefte aan recreatie eenheden (soort, aantal, locatie) en draagvlak onder onze inwoners. Momenteel is al bijna de helft van onze inwoners van mening dat de grenzen aan het toerisme al overschreden zijn.

Bestemmingsplan camping Oase Renesse en bestemmingsplan Hotel Vroonweg Renesse

De PvdA is faliekant tegen uitbreiding van het aantal toeristische eenheden op ons eiland voor zolang niet wordt beschikt over recente onderzoeksresultaten over behoefte en draagvlak.

Toch hebben wij vóór deze bestemmingsplannen gestemd. Dit met als reden dat het langdurige trajecten zijn geweest waaraan de gemeente heeft meegewerkt (het zijn van een betrouwbare overheid), het gaat om herstructurering van een bestaand toeristisch bedrijf om zo de kwaliteit te verhogen en om verduurzaming mogelijk te maken en de uitbreiding van het aantal recreatie eenheden is te overzien.

Bestemmingsplan Noordzee Residence Renesse

Er is uitgezocht dat het gaat om herstructurering terwijl wij eerst dachten dat het ging om een nieuwvestiging. De Agenda Toerisme en de onlangs vastgestelde Nota Recreatiebeleid staan herstructurering niet in de weg. Het bestemmingsplan kan dus gewijzigd worden. Toch hebben wij tégen dit voorstel gestemd.

Ondanks dat het aantal recreatie-eenheden bij dit plan afneemt ten opzichte van het nu geldende bestemmingsplan schatten wij in dat de aard van de recreatie-eenheden leiden tot een veel groter gebruik. Tenten en caravans maken plaats voor 285 luxe recreatiewoningen die het hele jaar rond gebruikt gaan worden. Dat betekent naar onze inschatting dat er al snel het hele jaar rond minstens 850 personen zullen verblijven in die 285 nieuwe recreatie woningen. Op het huidige inwonertal van ongeveer 1475 personen betekent dit nogal wat voor de leefbaarheid van de huidige inwoners van Renesse. Daar willen we als PvdA,  zonder over de uitkomsten te beschikken van de door ons gewenste behoefte- en leefbaarheids- c.q. draagvlakonderzoeken, geen groen licht voor geven.

PvdA fractie

26 oktober 2023