Stedenbouwkundigplan en Beeldkwaliteitsplan

Door Henny Keereweer op 9 maart 2023

Meneer de voorzitter!

De PvdA zal zich beperken tot wat opmerkingen bij het Stedenbouwkundigplan. Met betrekking tot het Beeldkwaliteitsplan lijken de neuzen allemaal de zelfde kant op te staan.

In de door onze gemeenteraad vastgestelde dorpsvisie zijn (op diverse plaatsen in die visie) ambities m.bt de dorps-as opgenomen. Ik zal er straks een aantal noemen.

Doordat de gemeenteraad die Dorpsvisie heeft vastgesteld zijn daarmee deze ambities de (richtinggevende) kaders geworden waar we in beginsel bij de verdere uitwerking binnen moeten blijven.

Ik noem de volgende ambities uit de Dorpsvisie:

  • De dorps-as wordt getransformeerd naar een aantrekkelijke en samenhangende (!)  as van Haamstede naar het strand in Westenschouwen, waar de auto te gast is en het primaat bij de voetganger en fiets ligt en waar het fietsen en wandelen ook comfortabel moet zijn;
  • In de centra en daarbuiten wordt de verblijfskwaliteit verbeterd;
  • Verkeersluw;
  • Fietsen, wandelen en openbaar vervoer stimuleren we;
  • Herkenbaarheid(!) van de lange lijn van Hogezoom tot Strandopgang;
  • Versterken van dorpse karakter van Burgh-Haamstede;

Om deze ambities te kunnen verwezenlijken dienen er een aantal maatregelen genomen te worden. Deze maatregelen zijn deels al in de Dorpsvisie geïntroduceerd. 

De PvdA vindt dat het college – na het inwinnen van de benodigde adviezen bij terzake deskundigen (ook bij “verkeersveiligheid – deskundigen”)- voor wat betreft die te nemen maatregelen de goede keuzes heeft gemaakt en in dit schetsontwerp van het Stedenbouwkundigplan heeft vastgelegd.

Het is een fraai stuk!

De PvdA vindt het een goede zaak dat burgerparticipatie is ingezet om zo tot  het nu voorliggende ontwerp te komen. Ook al ging dat in het begin met vallen en opstaan. Er ligt ons inziens een mooi resultaat. Uiteraard vinden wij het ook een goede zaak om ook in het vervolgproces dat tot het Definitieve Ontwerp moet leiden inwoners en ondernemers te blijven betrekken. 

Zoals gezegd: Het stedenbouwkundige plan, zoals dat nu voorligt, is een schetsontwerp en nog geen voorlopig en/of definitief ontwerp. In de nu voorliggende versie van het stedenbouwkundig plan wordt de herinrichting op hoofdlijnen vastgelegd. Bij de verdere uitwerking zullen waarschijnlijk ook nog zaken aangepast moeten en kunnen worden. Wij begrijpen dat niet alles “in beton gegoten is”, hoewel we het wel wenselijk vinden om aan de in de dorpsvisie genoemde ambities en de daaruit voortvloeiende maatregelen zo veel mogelijk vast te houden. Het stedenbouwkundige plan in haar huidige vorm is met andere woorden “een richtinggevend kader” waar je alleen goed gemotiveerd van af mag wijken.

De PvdA zal dan ook met veel plezier instemmen met het raadsvoorstel!

Henny Keereweer

Henny Keereweer

Mijn nest was knal rood! Ik ben in 1957 in Leiden geboren. Daar ben ik ook opgegroeid, heb ik gestudeerd en heb ik tot begin maart 2018 altijd gewoond.  Er waren wel wat mensen die mij als rasechte Leidenaar voor gek verklaarden toen mijn vrouw, onze twee zeer levendige en sterke Pointers  en ikzelf  vervolgens

Meer over Henny Keereweer