Motie Natuur in balans

Door Henny Keereweer op 27 mei 2023

Gemeenteraad van 25 mei 2023
Agendapunt 14 – Hoogenboomlaan 34 – Oude Meelfabriek Bijdrage PvdA (Henny Keereweer)

  1. De PvdA heeft in de raad van 29 september 2022 al bij stemverklaring aangegeven dat zij geacht moest worden tegen dit plan gestemd te hebben.
  2. En ook vanavond zal de PvdA tegen dit plan stemmen
  3. Het gaat hier om een nieuwe vestiging van een recreatiepark. In de Agenda Toerisme lezen we op blz. 22 onder punt 5: “We stimuleren herstructurering, kwaliteitsverbetering en productdifferentiatie en creëren ‘schaarste’ door geen nieuwvestiging van verblijfsrecreatieve bedrijven, inclusief hotels en pensions, toe te staan”. Dit beleidsstuk biedt aan het college geen mogelijkheid om daarvan af te wijken. Wil je als college dan toch van dit vaste beleid afwijken dan dien je wel met heel goede argumenten daarvoor te komen. Het college komt niet verder dan de opmerking dat het plangebied omringd wordt door reactiebedrijven en dat het daarom niet geschikt is om “gewoon” te wonen. Dat kan je ons inziens zonder nadere onderbouwing bijvoorbeeld door een onderzoek onder woningzoekenden niet stellen. Er zijn legio plekken waar mensen met veel plezier (willen gaan) wonen en waar ook veel toeristen komen. Neem bijvoorbeeld Zierikzee wat in het toeristenseizoen een bolwerk van toeristen is. Als ik heb goed heb wonen er 3 leden van het college in de binnenstad van Zierikzee en die heb ik nog nooit over drukte door toerisme horen klagen.

    Daar komt nog bij dat uit het recente onderzoek van het Kenniscentrum voor Toerisme juist blijkt dat onder onze inwoners onvoldoende draagkracht is om het aantal toeristische eenheden nog verder uit te breiden.

  4. De PvdA wil dat er op deze plek betaalbare huur- of koopwoningen voor de door onze gemeenteraad vastgelegde doelgroepen worden gebouwd.

    Dat geeft ook een betere besteding van de op het perceel aanwezige stikstofruimte!

  5. Wij weten niet wat de beweegredenen zijn voor initiatiefnemer om voor het creëren van extra recreatie eenheden te kiezen boven het bouwen van reguliere woningen. Het kan zijn dat hij het bouwen van woningen financieel lastiger rond krijgt. Dat zou een reden moeten zijn voor het college om daar dan – binnen zekere grenzen – de helpende hand toe te steken.
  6. De PvdA dient de motie van D66 dat vraagt om een MER-onderzoek dat ziet op het gebied waarin deze locatie ligt mede in.
    Jeffrey van Doorenmalen van D66 heeft het doel wat de indieners met deze motie voor ogen hebben al uitgelegd.

    De motie is tijdens de raadsvergadering aangepast.

Het raadsvoorstel werd helaas aangenomen. De oude Meelfabriek mag gesloopt worden en er mogen 11 recreatiewoningen komen.

Bij de stemming over de motie staakten de stemmen, zodat er in de raad van 21 juni a.s. opnieuw over gestemd zal worden.

 

PvdA – 25-5-2023 – D66 Motie natuur en toerisme in balans

Henny Keereweer

Henny Keereweer

Mijn nest was knal rood! Ik ben in 1957 in Leiden geboren. Daar ben ik ook opgegroeid, heb ik gestudeerd en heb ik tot begin maart 2018 altijd gewoond.  Er waren wel wat mensen die mij als rasechte Leidenaar voor gek verklaarden toen mijn vrouw, onze twee zeer levendige en sterke Pointers  en ikzelf  vervolgens

Meer over Henny Keereweer