Gezamenlijke bijeenkomst GroenLinks en PvdA

6 februari 2023

Afgelopen donderdag 2 februari vond de eerste gezamenlijke bijeenkomst plaats van GroenLinks en de PvdA in hotel restaurant de Schelphoek.

In het kader van de de komende Provinciale Staten verkiezingen zullen beide partijen samen optrekken en heeft Zeeland als enige provincie in Nederland ook daadwerkelijk een gezamenlijke lijst op het stembiljet.

Bij de opening van de vergadering werd door de voorzitters van GL en PvdA: Aart Blok en Piet Polderman, benadrukt dat de samenwerking moet leiden tot een groenere en meer socialere toekomst voor onze provincie. Met het bundelen van de krachten zal het gedachtegoed van beide partijen zwaarder meewegen op het politieke speelveld. Beide campagne leiders Aad Smaal en Adri van den Wittenboer ontvouwden de lokale plannen voor de campagne en GroenLinks Statenlid Gerwi Temmink en PvdA beoogd Statenlid Roy Zijlstra kwamen aan het woord om de PS campagne inhoudelijk nader toe te lichten. Onze provincie zal bij de komende verkiezingen zeker landelijk de aandacht trekken met de gezamenlijke lijst PvdA GroenLinks lijst.

Na de pauze is er een levendige discussie gevoerd naar aanleiding van het door de gemeente geïnitieerde klimaatrapport van Rovers en de door BewuSD gemaakte film over het klimaat.

Breed gedragen binnen beide partijen is de urgentie van het onderwerp en de absolute noodzaak om de klimaatverandering te stoppen. De veiligheid van onze kwetsbare regio verdient aandacht van alle politieke partijen. Er zijn concrete plannen gemaakt om Schouwen Duivenland CO2 neutraal te maken en zo de akkoorden van Parijs te kunnen halen. Onderwerpen die zijn behandeld zijn:

1. Wonen/energie;
2. Landbouw/voedsel;
3. Toerisme.

Op deze onderwerpen organiseren de beide partijen voor de komende verkiezingen ook nog openbaar toegankelijke discussie avonden.

Bij de afsluiting benadrukte beide voorzitters het voornemen om komende tijd ook lokaal meer te gaan samenwerken om zo ook bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen met een gezamenlijke lijst deel te nemen.

Met de slogan ‘Samen sociaal en duurzaam’ hopen beide partijen meer invloed te kunnen krijgen in het toekomstige Provincie bestuur en in de landelijke politiek.

De standpunten van deze samenwerkende partijen zijn te vinden op:

https://zeeland.groenlinks.nl/home of
https://zeeland.pvda.nl/home