1 mei: tussen Terminator en Trekkie

Door Adri van den Wittenboer op 25 april 2018

Volgens de krant The Guardian komt de Wereldbank dit jaar met een rapport 1), waarin staat dat het minimumloon voor werknemers omlaag moet. Als belangrijkste reden: anders kunnen werknemers niet meer concurreren met robots.

Ik kon het niet geloven  Maar hoezeer ik ook in mijn ogen wreef: het stond er toch echt. Als kind was ik onder de indruk van de film The Terminator. Ik was 8 en mocht deze film toen eigenlijk nog niet zien. Mijn oudere zus kon me toen nog geruststellen; later zou ik heus niet onderdrukt worden door een bloeddorstige robot uit Oostenrijk. En daarna kon ik weer rustig slapen. 

Nu, als 32 jaar later, maak ik me alsnog zorgen. Er is een enorme tweedeling gaande: een race naar de bodem voor de ‘gewone’ werknemers en een race naar de top voor de ‘CEO’s’. Ik hoef niet lang na te denken over de oorzaak: de toenemende individualisering!  We denken dat we zelf sterk zijn, maar we zijn de kracht van groepsvorming vergeten. Wie is nog lid van een vakbond? En de OR, dat is toch voor sulletjes? Geen wonder dat sommige bestuurders en aandeelhouders hun kans schoon zien. Hoe meer rendement,  hoe beter toch? Alleen via sociale netwerken kunnen we soms nog wat tegenwicht bieden (loonsverhoging ING). 

Natuurlijk is verdringing door machines niet nieuw. Maar de nu voorgestelde oplossing is wat mij betreft wel een nieuw dieptepunt. Jongeren die nu van school komen hebben het niet gemakkelijk: 0-uren contracten, geen betaalbare woonruimte, een twijfelachtig pensioen, 24×7 beschikbaar zijn, een leven lang leren en nu ook nog op loon concurreren met steeds goedkoper wordende robots. We mogen dan een 8-urige werkdag hebben, maar de ‘1 mei’ gedachte is belangrijker dan ooit. 

Kunnen we het tij nog keren? Ja, maar dan moeten we wel van onze luie stoel afkomen. Wordt bijvoorbeeld lid van een vakbond, raak betrokken bij een politieke partij of ga in de OR. En neem moeite om jezelf goed te informeren: en dan bedoel ik geen shownieuws! Neem een abonnement op een goede krant, zodat jij de journalist betaald en niet een ondernemer. 

Als ik mag dromen: laten we weer streven naar een maatschappij waarin iedereen ertoe doet! En waarbij het streven naar geluk, optimale ontplooiing en cultulele uitwisseling centraal staan. Of heb ik vroeger ook teveel Star Trek gekeken?

1) bron: https://www.nu.nl/economie/5231762/wereldbank-wil-flexibelere-arbeidsmarkt-in-concurrentie-met-robots.html

 

Adri van den Wittenboer